Tworzymy sylwetki

Po co jest tłuszcz w naszym organizmie?

HEJ!

Dla wielu osób wydaje się że tłuszcz w organizmie jest zbędny, kojarzy się tylko z kiepskim wyglądem i zapasem energii, ale niestety nie do końca tak jest.

Tłuszcz w organizmie okazuję się kluczowy zarówno dla funkcjonowania układu odpornościowego jak i hormonalnego przy czym zbyt mała jak i zbyt duża ilość tkanki tłuszczowej powoduje duże problemy.

Więc po co jest tłuszcz w organizmie poza niechcianym widokiem w lustrze?

W organizmie ma dość podobną strukturę chemiczną.

Rozróżniamy dwie różne typy tkanki tłuszczowej :

Tkanka tłuszczowa biała(WAT)

Tkanka tłuszczowa brunatna(brązowa)(BAT)

 

Większość osób które chcą schudnąć lub poprawić swój wygląd to chcą się pozbyć WAT’u. Cały WAT składa się głównie ze zmagazynowanych trójglicerydów(TG) które stanowią 85-90% wszystkich komórek tłuszczowych.(TG to połączenie trzech kwasów tłuszczowych przyłączonych do cząsteczki Glicerolu)

Innym rodzajem tkanki tłuszczowej która kiedyś nazywano brązowa tkanką tłuszczową, obecnie uważa się że to beżowa tkanka tłuszczowa ale ogólnie nazywana jest tkanka tłuszczowa brunatna (BAT).

BAT magazynuje bardzo mało trójglicerydów i istnieje po to, aby spalać inne paliwa w celu uzyskania energii i produkcji ciepła. Obecnie nie jest do końca jasne jak duży wpływ na rzeczywisty wydatek kalorii ma BAT, ponieważ BAT zwykle jest aktywowany głownie w warunkach chronicznej ekspozycji na zimno, której większość osób we współczesnym świecie stara się unikać i czasem nigdy nie doświadcza, dlatego znaczenie BAT dla większości osób jest bardzo niskie.

 

 

 

 

Więc jakie są jego funkcje?

Kiedyś nauka/poglądy głosiły że tłuszcz w ciele jest niczym więcej jak jakimś obojętnym miejscem do magazynowania energii i oczywiście jest to jeden z głównych celów, ale nie jedyny.

Podczas niektórych rodzajów ćwiczeń lub gdy nie ma wystarczającej ilości kalorii (deficyt kaloryczny) zmagazynowany tłuszcz jest mobilizowany aby dostarczyć organizmowi energii.

Oczywiście węglowodany mogą również dostarczać energii ale zapasy tłuszczu są szczególnie odpowiednie do tej roli, ponieważ dostarczają    9 kalorii na gram, podczas gdy węglowodany tylko cztery. Co ważne przechowywanie węglowodanów wymaga dużej ilości wody, 1gram węglowodanów potrzebuje 3-4gramy wody, podczas gdy tłuszcz tego nie potrzebuje. Dość szczupła osoba może przechowywać 100 000 kalorii tłuszczu co wystarczy na wiele tygodni jak nawet miesięcy bez jedzenia (U osób otyłych ilość przechowywanych kalorii jest często kilkukrotnie wyższa) Przechowywanie takiej ilości kalorii w węglowodanach było by nie możliwe, dlatego faktyczne zapasy węglowodanów (glikogenu) w mięśniach i wątrobie jest dość ograniczona.

Tak jak mówiłem wcześniej tłuszcz jest kluczowy do odpowiedniego działania układu odpornościowego jak i powstających stanów zapalnych. Przy czym zbyt mała jak i zbyt duża ilość tkanki tłuszczowej powoduje szereg problemów. Mała ilość tkanki tłuszczowej powoduje że układ odpornościowy może nie działać tak dobrze jak powinien zaś zbyt duża ilość tkanki tłuszczowej powoduje że układ odpornościowy jest nadaktywny powodując przy tym wiele stanów zapalnych w organizmie.

Jest także wiele innych licznych funkcji przy czym cały czas odkrywa się nowe. Jednym z najnowszych odkryć jest to że komórki tłuszczowe wytwarzają mnóstwo substancji chemicznych i hormonów, które drastycznie wpływają na cała fizjologie np. na leptynę oraz lokalny metabolizm hormonów. Znaczna część kobiecego estrogenu powstaje w wyniku przemiany testosteronu w komórkach tłuszczowych (po menopauzie prawie cały estrogen jest wytwarzany w ten sposób).

Komórki tłuszczowe mogą również wpływać na metabolizm kortyzolu.

PODSUMOWUJĄC

W tym artykule chciałem przede wszystkim podkreślić że myślenie o tłuszczu jako tylko o złym i nie potrzebnym „odpadzie” jest błędne.
Ludzie nie lubią tkanki tłuszczowej, najczęściej ze względu na jej wygląd. Nadmierne ilości powodują szereg problemów zdrowotnych tak jak i za mała jej ilość.
W dziwnych stanach chorobowych gdzie ludzie nie wytwarzają lub wytwarzają bardzo mało ilości komórek tłuszczowych pojawia się szereg problemów zdrowotnych zagrażających nawet ich życiu. Komórki tłuszczowe maja kluczowe znaczenie dla ogólnego stanu zdrowia!
A jeśli masz za dużo tkanki tłuszczowej i nie wiesz jak zacząć przejdź do pierwszego artykułu w którym pokazałem jak obliczyć zapotrzebowanie kaloryczne

https://tworzymysylwetki.pl/jak-obliczyc-zapotrzebowanie-kaloryczne/ lub napisz do nas i skorzystaj z darmowej konsultacji.

 

 

 

*Jeśli ktoś chciałby zagłębić się w temat bardziej szczegółowo poniżej podaje badania które są całe dostępne za darmo 🙂

 

Źródło:

1)  Sidossis L, Kajimura S. Brown and beige fat in humans: thermogenic adipocytes that control energy and glucose homeostasis. J Clin Invest. (2015)

2) Hassan M et. al.Adipose tissue: friend or foe? Nat Rev Cardiol. (2012)

3) Hamdy O et. al.Metabolic obesity: the paradox between visceral and subcutaneous fat. Curr Diabetes Rev. (2006)